Amorgos

 
Amorgos ligger tæt på Naxos og de små Kyklader. Det er efter vores mening en special ø og absolut værd at opleve. Man ankommer til Katapola som ikke er hovedbyen (Chora), men er et godt sted at opholde sig, og lave base for udflugter til andre dele af øen. Som ofte før, mødes man af ivrige sælgere af overnatningsmuligheder. Der er en lille strand og nogle restauranter, spredt ud over en halvcirkel formet kystslette. Det er tydeligt at der er kræfter der prøver at lokke turister til øen, for udviklingen går i den retning. Flere og flere finder vej til Amorgos. De erhvervsdrivende i Katapola, renseridamen og restautionsejere har også små hoteller og pensioner og det virker tjekket. Man kan også se at de tydeligvis ikke er nok at leve af turisme, for mange har et job ved siden af. Vi lejede os ind hos renseridamen, en nydelig dame, med styr på tingene. Ingen prut om prisen her, selvom vi gjorde alt for at presse prisen. Utroligt nydelige og rene værelser med nypresset kridhvidt sengetøj, sådan er det vel når man er renseridame i Katapola. 

Da øen ikke er særligt stor og der er en del udflugtsmål kan man hvis man er voksen, og ikke har småbørn med, med stor fordel leje en scooter. Ellers er der selvfølgelig busser og man kan leje en bil. Der kan være ventetid på busserne, og det er måske smart lige at se hvornår bussen kører igen, inden man begiver sig gående til et udflugtsmål. Man kan risikere at skulle vente længe på den næste bus. 
Øen er en perle for naturelskere. Flotte slugter og vige, dramatisk klipper og specielle ikke særligt børnevenlige strande, men smukke. Filmen “The big blue” indspillede også nogle af scenerne til filmen her.- Den gik i biograferne i 1988 og blev øens gennembrud kan man sige. Filmen har næsten kultstatus og  handler om to venners kamp om at sætte verdenrekord i fridykning. 

Et must at besøge er et kloster Hozoviotissa, der nærmest hænger på en lodret klippevæg. Husk at have tøj med så man kan tildække sig. En sød munk går rundt og fortæller gerne om klostret. I klostret er et særligt ikon af jomfru Maria som er øens beskytter. Ikonet skulle være ankommet alene i en båd fra Palæstina. Munken forklarede at det havde udrettet mirakler, helbredt syge. Til slut bliver man budt på en drik, likør og småkager og man kan spørge lidt og ellers snakke med de andre besøgende fra forskellige steder i verden. 

Når man står ved klostret og ser på øens sider der rejser nærmest lodret op af havet kan man godt føle sig meget lille. Der er en storslået udsigt her. Skulle man konvertere og blive græsk ortodoks munk og leve i cølibat, ville dette sted nok være at foretrække. Der kommer turister fra hele verden, (dog i mængder der kan udholdes), op til klostret og sidder man lidt udenfor og nyder naturens storslåethed vil der være mange sprog at lytte til. Foruden ekstra tøj til tildækning er det en god idé at have badetøj med eller på indenunder.  

http://livepage.apple.com/

En halv times gang ned af bjerget ligger en vidunderlig smuk strand Agia Anna, med sten og ikke særlig børnevenlig. Der kan man så bade med udsigt til klostret hængende som fløde der løber ud af klippevæggen.

Det er absolut også interessant at besøge den højtliggende Chora på Amorgos. En bus fra Katapola bringer familien op ad bjerget, rundt i svingene, mens chafføren ryger smøger og taler højlydt måske endda ophidset i mobiltelefon. Der kan man gå tur i de små gader, købe souveniers, gå på museum, tage en frabbe eller cafe latte på en af de fine caféer. Man mærker ikke vinden i de små gader i Chora, men når man skal hjem og står og venter på bussen mærker man den friske vind der kan være. 


Billetkontoret i Katapola er et kapitel for sig selv. Snyd ikke Jer selv for at købe billetter til den videre færgetur på Amorgos. Jeg har set gamle billeder af det billetkontor, og da vi var der sidst i 2007 var intet forandret. Alt ser ud som i gamle dage. det kan selvfølgelig have fået ny ejer i mellemtiden, hvem ved, men tjek det ud.  

Læs Morten Baggers vidunderlige rejsebreve om Amorgos. klik