Donoussa - Irákleia -  Schoinousa - Koufonísia

Småøerne i midten - De små kyklader

 

Donoussa - Irakleia - Schoinousa - Koufonisia bliver også kaldt øerne i midten eller De små kyklader. De var engang tætbefolkede. Nu bor der kun 100 - 300 mennesker på hver ø, og så de turister der besøger øerne. Øerne ligger lige mellem Naxos, Ios og Amorgos og der går færger til øerne efterhånden hver dag. man kan komme dertil fra Naxos, Paros, Amorgos og Santorini m.fl. Hvis man læser i guider, kan man nogle gange læse at der er langt mellem færgerne og at øerne besejles med kaiker. Flere af de store ruter lægger nu deres ture omkring de små kyklader og også Blue Star ferries kommer der jævnt tit. På Koufonisia findes hverken busser eller taxaer, udlejning af scootere osv. Der bor ca. 280 mennesker på øen,

som egentlig består af to øer. Befolkningen lever hovedsageligt af fiskeri. Alle har stort set en båd og sejler gerne turister rundt til øernes strande mod beskeden betaling. Ved indsejlingen står en stor hvid vindmølle på venstre side og fiskernes hvide kykladehuse på den anden side. Om aftenen kan måltidet nydes på tavernaerne. Fisk er ofte på menuen. Der er gode overnatningsmuligheder og overnatning kan bestilles hjemmefra hvis man vil være i sikre hænder. Link her: Billige overnatningsmuligheder på Donoussa:


Irakleia er en af de mest fredelige øer i Kykladerne. Eller for at sige det, der sker næsten intet.  Det tager kun 1 time og 15 min med skib fra Naxos. Der er byer på irakleia Panagia og hovedbyen Chora. Der er ingen benzintank og bank. Landbrug er et af hovederhvervene, og også turisme beskæftiger flere i søsonen. Billigste overnatning Irakleia.


Donoussa er et paradis for naturelskere. Der er flere mindre strande langs kysten. Beboerne, som der ikke er mange af, lever af fiskeri, dyr og lidt turisme. 


Schinoussa har lige omkring 200 beboere. Havnen Mersini ligger 1,2 km fra hovedbyen Chora. Messaria er den anden by. Øen har et stigende antal turister der søger det originale. Øen er for turister der søger ro og fred. Beboerne er gæstfrie (hvem ville ikke være det) overfor turister, der yder et ekstra tilskud til indtægterne. Der ligger nogle ruiner fra nogle ødelagte templer og der er også keramikfund.  


Donoussa

Schinoussa