Køb af bolig i Grækenland

 

Køb af bolig i Grækenland:

Vi er jo nok nogle stykker der efter at have på nogle dejlige ø-hop begynder at drømme om at få sit eget sted på drømmeøen. Vi har mødt Gitte Jakobsen, som er dansker og arbejder som ejendomsmægler og projektudvikler på Naxos.  Da hun er beskæftiget indenfor faget og bosat i Grækenland, har hun en del erfaring og netværk at trække på. Jeg er sikker på hun også kan overtales til at arbejde freelance, hvis nogen har behov for en bisidder, eller rådgiving i forbindelse med køb og salg af bolig i Grækenland. Til højre en lille notits jeg har fundet ved at google Gitte. Hvis man er i tvivl om det er en god idé, det med at købe, kan man da prøve at leje en lejlighed nogle gange.


Gittes mail  Gitte Naxos gittenaxos@gmail.com>

tlf: + 30 6949398471


Nedenstående er formuleret af Gitte Jakobsen til brug for interesserede potentielle købere af bolig i Grækenland.


Hvordan køber man ejendom i Grækenland.

For det første det at købe ejendom i udlandet er jo en lille form for luksus, så derfor skal det også helst være sjovt, nemt og smertefrit. Det er det desværre ikke altid, ikke så meget fordi reglerne er anderledes end i Danmark, men mest fordi grækerne er MEGET anderledes end danskere, og det kan sommetider være svært at forstå.

Det er en af grundene til at vælge sig en god ejendomsmægler (hvis hun/han så også er dansker, kan det jo ikke være bedre )

Jeg har nu boet på Naxos siden sommeren 2006, efter at have holdt ferie på øen siden 1992. I 2005 købte jeg selv et hus (på papiret), hvilket vil sige at huset ikke eksisterede, men at det var en grund hvorpå huset en dag ville blive bygget. Jeg må sige at vi var ret heldige fordi alt gik nogenlunde som planlagt, men efter at vi nu har boet her et stykke tid, må jeg sige at vi var MEGET HELDIGE!!

Efter at have holdt en dejlig lang ferie, begyndte jeg at arbejde som projektudvikler og ejendomsmægler på Naxos, og det er bare supersjovt at være med til at hjælpe mennesker, som drømmer om eventyr, varme nætter, græsk (sydlandsk) mentalitet, sol og strand, med at finde lige præcist deres drømmehjem eller feriebolig.


Hvordan foregår det?

Hele processen er rimelig hurtig og ikke særlig kompleks. Som en god regel skal man igennem nedenstående punkter:

•Vælge med omhu sin drømme bolig, enten gennem en ejendomsmægler eller privat, det er dog nemmere gennem ejendomsmægler, da denne vil kunne hjælpe med mange af de næste punkter.

•Sikre financering af købet. Normalt kan en ejendomsmægler hjælpe med financering gennem græske banker, men det er dog en lang og lidt besværlig process.

•Hyre en advokat, som skal repræsentere dig ved underskrivelse af skødet, som foregår hos en notar.

•Søge om et AFM nummer (en form for personnummer).

•Åbne en bank konto i en græsk bank.

•Underskrive en forhånds kontrakt som indikerer detaljer om købet og en oversigt over hvad der skal betales hvornår.

•Betale ca. 10-15% depositum for at sikre at ejendommen tages af markedet, indtil det endelige skøde er klart til underskrift.

•På dagen hvor skødet bliver underskrevet, skal alle skatter, afgifter og salærer betales.

•Derefter stor FEST!!

Det lyder jo sådan set meget nemt, gør det ikke?Hyppigt Stillede Spørgsmål  FAQ

Hvordan er det med ejerskab I Grækenland er det som I Danmark?

Ja, du vil have det fulde skøde på ejendommen, som vil blive udstedt i købers (dit) navn. Skødet er dog paa græsk, saa du bør have dig en professionel oversætter med dig til notaren, hvor skødet underskrives.


Kan vi finansiere vores del gennem bankerne med huset som sikkerhed?
Man kan finansiere op til omkring 50% af købsprisen for ejendommen, men proceduren for at få et banklån igennem er lang og besværlig, det kan dog lade sig gøre, men du har brug for lokal hjælp til at komme igennem dette, evt. igennem ejendomsmægleren.

Er det nødvendig at have en advokat?

JA. Din advokat skal undersøge om ejerforholdet til ejendommen er ok, gennem en undersøgelse i det lokale ejendomsregister i det område , hvor den faste ejendom er beliggende. Denne undersøgelse indbefatter gennemgang af dokumenter opbevaret i det lokale ejendomsregister. I dette register er alle ejendommens detaljerede oplysninger at finde. Advokaten undersøger også om at ejendommen er fri for gæld til banker, skattekontoret eller tredie personer.


Har jeg brug for en notar
Ja. En notar er en regerings udpeget advokat, der behandler og certificerer alle ejendomshandler, herunder udarbejdelse og revision af alle officielle dokumenter, at sikre den retlige overdragelse af ejendommen.


Skal jeg have en revisor?
Ja. Det er vigtigt at få dig en revisor for at hjælpe dig med selvangivelse  og forklare skattelove til dig.


Skal jeg have et (AFM) “skatte person nummer”?
Ja. Dette “skatte” nummer (AFM) er obligatorisk for alle købere, herunder udlændinge og fastboende i udlandet. Det udstedes på stedet på skattekontorer, gratis. Alle ansøgere skal fremlægge deres pas, og deres fødselsattest. Hvis du har tildelt din advokat “fuld Power of Attorney”, kan han/hun søge om et AFM på dine vegne.


Hvad er en officiel ejendom's værdi?
Den officielle ejendom’s værdi er den anslåede værdi af en ejendom ifølge de græske skattemyndigheder. Som en generel regel, er den officielle ejendom's værdi væsentligt lavere end købsprisen. (kan være 25-35% af købsprisen)


Har jeg brug for en græsk bankkonto?
Ja. Alle nødvendige betalinger vil blive foretaget via denne konto, også vil denne konto bevise, at midler, der anvendes til køb af fast ejendom er kommet ind i Grækenland fra et andet land og derfor ikke beskattes i Grækenland. Åbning af en bankkonto i Grækenland tager kun et par minutter og kræver et minimum åbnings depositum. Alt du behøver er dit ID eller pas og dit AFM (se ovenfor).


Skal jeg have en opholdstilladelse for at købe fast ejendom i Grækenland?
NEJ, behøver du ikke tilladelse til at købe ejendom. EU statsborgere KAN frit købe fast ejendom i Grækenland, men de KAN ikke få de samme privilegier som en græsk statsborger, såsom f.eks skattefritagelse for primær bolig.

Hvor meget opløber købs omkostningerne til?
For at dække alle købsomkostninger, herunder alle gebyrer og afgifter, skal man regne med cirka 10% oven i ejendommen pris.

Behøver jeg at indsende selvangivelse i Grækenland, når jeg er blevet en ejer af en bolig?
Ja. Den græske stat forlanger, at alle ejendomme i Grækenland, skal erklæres ved at udfylde en formular kaldet E9 og sende den til den græske skattemyndighederne. Dette er obligatorisk for alle boligejere i Grækenland, selv for dem, der bor i udlandet og har aldrig indgivet selvangivelser i Grækenland eller ikke har en indkomst i Grækenland.

Hvis du undlader at erklære en ejendom vil du ikke være i stand til at overføre den senere. Derudover manglende årlig selvangivelse er underlagt straf, og derfor udpege en revisor og en advokat tidligt i købsprocessen er kritisk.

Skal jeg betale årlig ejendomsskat?
Det afhænger af værdien af din ejendom. Du vil skulle betale en årlig ejendomsskat, hvis din ejendom skat vurderet værdi overstiger et vist beløb. (Husk at den officielle ejendoms værdi er noget lavere end de faktiske værdier) Det er dog under alle omstændiger meget lidt der skal betales. Spørg en revisor.

Hvilken type af ejendom forsikring anbefales?
Selv om der ikke er standarder i markedet findes med hensyn til de former for forsikring, som kan tages ud, er det rimeligt at antage, at ejendommen skal forsikres mod følgende risici: brand, jordskælv, vandskade, bryde glas, storm, tyveri og tredjemand.

Hvad sker der, hvis jeg ombestemmer mig?
Hvis du har underskrevet en kontrakt og betalt et depositum for en ejendom, anses dette for at være en officiel hensigt at købe. Det er vigtigt, at du er helt sikker på, at det er den ejendom, du ønsker, og at du føler du ikke er under pres for at underskrive en kontrakt og betale et depositum. Hvis du beslutter at trække sig tilbage fra købet, vil du miste dit indskud. (ca. 10-15% af den totale købssum)


Hvad sker der, hvis sælgeren ændrer hans/hendes sind eller ikke får byggetilladelse til opførelse?
Hvis du har underskrevet pre-kontrakt og foretaget en første indbetaling, vil dit depositum blive refunderet.

Hvordan vil vores indkøb skal håndteres i fremtiden arv overførsler?
Din familie kone/børn/børnebørn vil arve ejendom efter loven, hvis der ikke er angivet et juridisk dokument, hvori andet er indikeret.
 
Hvad er koster en normal forsikring for en ejendom?
Forsikring på en ejendom afhænger af, hvad slags krav du har. Men en normal forsikring koster mellem 100 400 Euro om året.
 
Hvad er inkluderet i den pris, vi betaler?
Prisen er defineret som købspris og ejerskifteafgift. Så får du én pris på, hvad hus vil koste, og så vil der være en sub-afgift på dette, der omfatter advokater, skatter, overførsel og kommission til ejendomsmægleren.  (alt I alt circa 10% oven I købsprisen)

Kan vi som ejere lade nogen af vores venner eller familie brug eller leje huset?
Ja, du kan udleje dit hus eller lade dine venner blive der uden problemer. Lejen er normalt fra 50 – 250 euro per dag, alt efter hvor mange sove pladser ejendommen har.

Kan vi have en medejer?
Ja, der er mange f.eks. søstre og brødre der deler en sommerbolig, men det skal være angivet i skødet.
 
Hvornår og hvor meget kan vi bruge vores hus?
Der er ingen grænser, huset er dit.

Hvis vi køber en lejlighed, ejer vi så kun lejligheden eller også grunden hvorpå bygningen ligger?
Ved lejlighedskøb foretages der et såkaldt horizontal split, så hver ejer af en lejlighed ejer sin bolig, samt en del af fællesområder, såsom have, parkering, vej osv. Alt dette er dog skrevet I skødet.
 
Hvad med betaling af vand, elektricitet og andre udgifter?

Den nemmeste måde at håndtere dine regninger, er at lave en aftale med den græske bank, som man gør i alle andre lande
 
Er internet/bredbånd installeret?
Det afhænger af hvor du køber ejendom og om hvorvidt det findes i det område hvor du køber.
 
Er det en god investering?
Huskøb generelt er jo over en længere periode som regel en god investering.. Men det er desværre ikke mere tider I Europa for at finde en guldmine 
 
Hvor er det bedste område for investeringer i fast ejendom?
Det bedste svar på dette spørgsmaal må være at 80% af alle købere fra udlandet vil være tæt på vandet, derfor hvis man køber en bolig tæt paa vand og strand, så går man aldrig helt fejl. 

Hvad med videresalg?
Vi kan hjælpe dig med at sælge din ejendom den dag du ikke har lyst til at komme mere. En normal omsætning tid er fra 6 – 12 måneder, alt efter bolig, beliggenhed og pris.
 
Hvad er After Sales Service  og hvor vigtig er det?
Eftersalgsservice - er en ekstra service giver vi vores kunder såsom, udlejning af din ejendom når du ikke selv benytter den, vagtservice af ejendommen, rengøring, havearbejde og meget mere.


 

 

Vi er Tonny og Mette Kongebo og vi har investeret i en lejlighed på Naxos, den største af øerne i Kykladerne, Grækenland

Lejligheden ligger i Kastraki, ca. 17 km fra Hora, Naxos By.

Her har vi tænkt os, at skulle bruge mange ferier fremover, og engang i fremtiden er det planen vi vil flytte derned.


Vi kom til Naxos i juni 2008, vores andet besøg på denne perle i det græske øhav. Vi havde snakket om, at vi i fremtiden gerne ville bo i det græske og gerne på Naxos, så vi ville da bruge lidt af vores ferie til at se os om, både prismæssigt og områdemæssigt. Det var absolut ikke meningen vi skulle købe noget dengang.

Men det gjorde vi jo altså, og dette skal Gitte fra Naxos have del i takken for, for det var hende der viste os projektet i Kastraki og som var med til at tænde os på lige netop dette sted og projekt. www.kongebo-naxos.dk