Naxos

 

Øhop

Naxos: Vores families allesammens favorit-ø er Naxos, vi kommer der igen år efter år, sammen med en trofast skare af andre ø-hoppere. Naxos og Paros ligger omtrent i midten af Kykladerne og udgør derfor gode baser for hop til de andre øer, dertil kommer at færgeforbindelserne er meget veludviklede. Nogle af de små både til f.eks. Amorgos kan blive aflyst p.gr.a af vejret, men de store færger sejler altså her, og der skal meget til for at man ikke kan komme fra Naxos til Athen. Det kan derfor være en god idé at starte og slutte her, hvis man er på Kykladerne. Ruten sydpå  Kithnos, Serifos og Sifnos besejles også af nogle store færger, men altså ikke med det interval som Paros og Naxos kan tilbyde, og de kan have svært ved at lægge til i stormvejr i de lidt mindre havne.

Når man nærmer sig Naxos kan man begynde at se øens vartegn ved indsejlingen på venstre side af havnen. Porten til et aldrig færdigbyget tempel, Apollontemplet. Selvom om det ikke er noget særligt, hvis man f.eks. har været på Athens Akropolis, er det alligevel et yndet udflugtsmål specielt når solen er ved at gå ned om aftenen. Her er der en smuk udsigt fra “templet” ned over havnen og Naxos by, og det kan alligevel give et historisk vingesus at se stedet. Når man har været her nogle gange er “porten” også et tegn man forbinder med ferien. Naxos har ikke nogen charter lufthavn, kun en ganske lille en af slagsen, og charterrejsende kommer sejlende fra Santorini. Der er mange skandinaver og indimellem hører man dansk svensk og norsk på strandene. En del grækere holder også deres ferie her eller tager en forlænget weekend. Dette giver en herlig cocktail af kendt og ukendt, muligheden for at møde nye mennesker både hjemmefra og fra vores nordiske naboer. Naxos har alt at tilbyde, både stille og roligt miljø, men også restauranter på havnen, caféer og disko. Samtidig oplever vi at den har rigtigt gode familieværdier. Man kan trygt sende de unge mennesker i byen om aftenen og natten, og på den måde er det en ø som hvor alle i familien kan være med, uden at det hverken bliver for larmende eller stille. Man kan også søge udenfor Naxos by, hvis det er stilheden man søger. Man kan sige at hvis man kun skulle besøge en ø, har Naxos alt hvad man behøver.  Tjek lige linket her, direkte webcam til stranden byen m.m. KLIK
Naxos har vel sammen med Mykonos nogle af Grækenlands allerbedste strande. Igen er der for enhver smag. Langs Naxos sydvestlige kyst kommer de som perler på en snor, selv sandet forandrer sig. Den mest børnevenlige strand Sct George der ligger helt tæt på Naxos by har meget fintkornet sand som er egnet til de smås sandslotte, lavvandet de første 20-30 meter og helt igennem det mest børnevenlige og pensionistvenlige vi har set i Grækenland. Tager man til nogle af de andre strande langs kysten Agios Prokopios, Agia Anna, Golden Beach, Plaka vil man se at havet og sandet også udvikler sig og bliver nærmest perleagtigt og kan børstes af så nemt som ingenting. Det bliver også mere og mere windsurfervenligt jo længere man kommer ud og adskillige surfere holder til her. Børnevenligheden går også lidt i fløjten men til gengæld absolut svømmervenligt og smukt. Det tynder også ud i turisterne og man kan få et stykke strand for sig selv, hvis man er til det.

 

Havnen på Naxos. Oplagt mål for aftenturen med klapvognen. Masser af restauranter, aktiviteter, mennsker og liv på den gode glade måde.

Kastraki er et område ca. 17 km fra Hora, Naxos by.

I danske vendinger kan man næppe kalde Kastraki en by, nærmere et område. Men til gengæld et område under udbygning og udvikling, så måske en dag i en nærmere fremtid kan det rent faktisk kaldes for en by. Man kommer til Kastraki ved at køre ud forbi lufthavnen og derefter videre op ad bakker og sving, der stort set hele tiden bringer dig langs kysten med bjergene til den anden side, absolut en smuk køretur. Den nemmeste måde at komme dertil er helt sikker ved at leje et køretøj og selv stå for befordringen. Undervejs kommer man bl.a. gennem Vivlos, hvor (efter sigende) øens bedste bager ligger. Vi bruger den selv og kan helt sikkert stå inde for brødet.

I Kastraki er der fine strande, som uden for sommersæsonen kun er besøgt af ganske få, så der kan man føle sig som værende helt alene på en eksotisk ø.

I sommersæsonen er der andre turister fra nærliggende resorts, men stadig er strandene ikke overbefolket.

Vi benytter selv stranden på alle tider af året, når vi er der, idet der kun er ca. 300 meter fra vores egen lejlighed derned. Og man har en fantastisk solnedgang over Paros, naboøen.

I Kastraki ligger der 2 restauranter, som begge er et besøg værd. De ligger begge på hovedvejen og skulle være til at finde, når man kommer på disse kanter.

Nærmeste by til Kastraki er Mikri Vigla, hvor der også findes et lille Supermarked, så man behøver ikke altid at skulle til Hora for at handle. Endvidere ligger der en lille bager på vejen til Mikri Vigla, som har åbent om formiddagen.

Skal vi handle kører vi som regel til Hora, hvor de store Supermarkeder ligger. Det er godt nok en køretur på de her ca. 17 km, men vi slår det altid sammen med lidt hygge i byen, så det bliver aldrig en sur tjans at skulle handle.


Mette Kongebo
www.kongebo-naxos.dk

 

Stranden i Kastraki, som du næsten kan få for dig selv.

Tag på udflugt på øen:


Gitte Jakobsen der er fastboende dansker på Naxos, kommer med følgende forslag til udflugt på Naxos, se i øvrigt Køb af bolig i GrækenlandEn rigtig god heldagstur kan gå til Aliko, på sydvest kysten, ca. 25 km fra Naxos by. Dernede ligger der en fantastisk strand med turkis farvet helt stille vand især hvis der er nordenvind. Efter en dejlig dag på stranden foreslår jeg et besøg på restauranten Axiotissa, som ligger på hovedvejen - Kastraki, 4 km før Aliko. Denne restaurant er den absolut bedste på Naxos. Jeg foreslår at I bestiller 4-5 forretter som bliver sat midt på bordet, så alle kan smage lidt af hvert. Efter en sådan sen frokost (de serverer frokost fra kl. 14.00 til 18.00), med masser af virkelig god græsk mad, kun turen gå tilbage mod jeres hotel.