Rejser til Grækenland

Øhop i Grækenland

Det græske øhav

De græske øer

Øhop Kykladerne

 

Filosofien og formålet med siden her Øhop i Grækenland:

Det er fantastisk at holde ferie i Grækenland, og det er endnu mere fantastisk at være på øhop i det græske øhav. Hver eneste ø har sine kendetegn og særheder og fantastiske oplevelser venter de, der tør bryde forudsigeligheden og drage afsted på øhop i Grækenland på egen hånd. For at samle erfaringer så endnu flere får et endnu større udbytte af ferieformen er denne hjemmeside er skabt. Der er så mange gode fortællinger der blot venter på at blive skrevet og offentliggjort så flere kan få glæde af øhop-ferien. Filosofien her er at udveksle erfaringer, hjælpe hinanden med at besvare spørgsmål, for børnefamilier, backpackere, pensionister, forelskede par og interrailere der begiver sig ud i øhop i det græske. Vi vil meget gerne have billeder, indslag, gode links og erfaringer fra brugere og besøgende på hjemmesiden vedr. de enkelte øer. Vi forbeholder os ret til at vurdere alle indslag redaktionelt, og omskrive, forkorte eller udelade. Held og lykke og god ø-hop ferie til alle.  

Vores børn ved børnevenlige Sct. George stranden, Naxos. Børnefamilier kan få stor glæde af øhop ferie i det græske. Laura (tv). var med på ø-hop, da hun var 9 måneder. En af de bedste ø-hop ferier vi har haft.

Inden I tager afsted:

Hvor meget skal man planlægge hjemmefra inden man tager afsted? Det er jo altid svært at tale i generelle vendinger om sådan noget, fordi menneskers krav til struktur og forudsigelighed er forskellige. Men lad os starte med flybilletter. Hvornår er det billigst at bestille? Nogle år har det været en fordel at bestille billetterne lige efter vi er kommet hjem fra ferie. Bedst som man troede billetter ville blive billigere, når der skulle sælges ud og konkurrencen skærpes, bliver priserne hævet med halvtreds procent og andre år kommer der et slagtilbud fra et flyselskab i maj måned, så det er svært at tale i generelle vendinger. Dog er det vores erfaring, at booker man i god tid, f.eks om efteråret, hvis man vil afsted om sommeren, kan man altid finde nogle gode priser, og så er man sikker på at man kommer afsted og kan begynde at se frem til og planlægge ferien næste år. Vi anbefaler at man booker mere end de sædvanlige 14 dage. Det kan være at man ikke lige kan komme fra den ene ø til den næste på et bestemt tidspunkt, og der f.eks. bliver noget ventetid. Så er det godt at have noget ekstra tid at tage af, uden at man ærgrer sig over den såkaldt spildte ventetid. Her kan du booke billige flybilletter


Der er mange der flyver til Athen, men Thessaloniki er f.eks. også en mulighed, hvis man vil på Skiathos og Skopelos. Større øer har egne større lufthavne, Santorini, Mykonos, Kreta og Rhodos. På de mindre øer er der også mange mindre  lufthavne, hvor man kan flyve fra Athen med Olympic ud på mange øer. Det er ikke ret meget dyrere end at sejle. Hvis man vil booke flybillet videre ud på øerne, skal man gøre det i god tid. De små Olympic fly er ofte fuldt bookede allerede tidligt på foråret. Vi har også oplevet at Olympic aflyste vores flyafgang og så stod vi der. Her gælder det. Hav en plan B.


I skal også afgøre om I vil booke færgerne hjemmefra. Det kan gøres her. BOOK FÆRGER. Vi har flere gange oplevet at de bedste afgange om eftermiddagen var helt udsolgt, og har måttet vente i Piræus i flere timer, inden vi kunne komme afsted ud på øerne, ofte med en af de gamle langsomme færger. Så det er en klar fordel at have styr på hjemmefra.

Tag også stilling til hvornår I skal hjem, og hvor I skal hjem fra. Regn ikke med at færgerne er præcise, når I skal hjem. Slut evt. af med nogle dage i Athen. Så er I sikre på at kunne komme til lufthavnen. Flyene hjem er for det meste med afgang om eftermiddagen, og skal I sejle til Athen samme dag som i flyver løber I en stor risiko. Tag evt natfærgen ind til Athen, så I er der om morgenen 


Charter eller rutefly:

Nogle rejseselskaber har ø-hop ferier på deres udbud af rejser. Og hvis man føler sig usikker på sine evner som sin egen rejseplanlægger, hvorfor så ikke prøve muligheden. Nogle selskaber har f.eks. Santorini-Naxos som kombinations ferie, så kan man selv prøve at købe en billet til Paros f.eks. og tage på en udflugt derover. Så det er da en mulighed at starte op sådan og lære hvordan man gør. Men stort set alle klarer sig. Så svært er det heller ikke.


Hvad skal man have med?

Man kan fint rulle rundt med kufferter og klapvogne på færger og med ind i busser. Folk er flinke til at tage ved en klapvogn op af trapperne på færgen. Vi plejer at tage klapvogn og kuffert med samt en rygsæk hver, også til børnene. Børnene synes det er spændende med rygsækken og deres lille kuffert, og især når man skal ombord på færgerne, er det fint at børnene har ansvar for hver deres ting. Vi pakker et bestik og en tallerken samt krus og kniv som vi bruger ind i mellem. Nogle backpackere tager telt med og sover på campingpladser. Men da der ikke er den store besparelse ved dette, og man dermed må døje med varmen i teltet, larm osv, anbefaler vi det ikke. Somregel har man også et lille køleskab på de små hoteller og pensioner, hvor man kan købe en vandmelon og smide i, og have billige og kolde vand, øl og cola fra købmanden til rådighed. Hvis man selv skal stå for morgenmaden er det praktisk med nogle dybe lette tallerkener, hvis man altså ikke vil spise brød hele tiden, så kan købe havregryn, seralier osv. Enkelte steder kan man få frisk velsmagende komælk for en tier pr. liter, andre steder må man nøjes med den varmebehandlede, og det er altså et godt alternativ til brødet som man så kan få til middag eller aften. Der findes enkelte mærker varmebehandlet mælk som smager okay. Er man længe afsted kan man blive træt af at gå ud at spise og i stedet lave en god græsk salat til aftensmad. Kogekedlen er også vigtig. Man kan få nogle små billige kogekedler, og det er altså godt med en kop nescafe på altanen med en god bog eller en kærlig snak i den lune nat. Der er selvfølgelig også de lokale øller Mythos og Alfa. Vi er afgjort til Mythos. Husk også en proptrækker til den lokale rødvin som kan nydes både kold og lunken. Af en eller anden grund er det okay og lidt mere friskt at drikke kold rødvin dernede.   Nok p.gr.a varmen. Vi har stor glæde at have vores penge og papirer på maven under trøjen i de særlige punge der findes til det. Et dykkerur eller et vandtæt ur er også en god investering, så er man altid klar til bølgen. Biotex til håndvask er også at finde bl.a vores obligatoriske emner til øhop. Specielt hvis man har børn med. Man kan låne et fad eller bruge vasken, og ellers lige droppe shorts, underbukser til iblødsætning når man tager på stranden. Vi låner ind i mellem en vaskemaskine, hvor vi kommer frem, specielt til håndklæder og vanskelige vaskeemner.


Hvilke øer skal vi vælge?

Det er et af de spørgsmål der kommer op igen og igen, og ligesom der er forskellige øer, er der et utal af holdinger til øerne. Hvad er det man vil? Vi har mødt rejsende der ville til Schinoussa, som er en lille bitte ø med ganske få indbyggere. Der ville de slappe af, uden travlhed, glemmes af omverden og bare være til, mens andre vil til Ios og slå sig løs på diskotekerne der. Der er øer for enhver smag, og mental tilstand. Det har også betydning hvornår man er på ferie. Hvilket tidspunkt. Er det udenfor højsæsonen, som er på sit højeste fra ca. 20. juli til slutningen af august kan man måske vælge nogle af de mest besøgte og måske lidt overrendte øer som Santorini, Paros og Mykonos. Eller man kan kombinere det. F.eks. starte på Sifnos, falde til ro og herefter bygge op og slutte på Naxos eller Paros. Vi har selvfølgelig vores favorit øer. Øer vi næsten ikke kan undvære, og øer som vi absolut skal besøge for at vi har været på rigtigt ø-hop. Det afhænger også af, hvor man er mentalt. Har man haft gode oplevelser på en bestemt ø, er det ikke en selvfølge at det bliver ligeså godt næste gang, måske har en anden overtaget favorit hotellet, og den gamle fisker på havnen, man nyd udsigten til fra altanen, lever måske ikke længere. Det er så en af de store fordele ved ø-hop. Hvis man ikke synes om det, kan man hurtigt tage afsted til en ny ø, eller hvis det er supergodt, blive et par dage ekstra.Når I kommer derned:

Mange står i Athens lufthavn om eftermiddagen og skal så videre til Piræus, som er en stresset og beskidt havneby i umiddelbar tilknytning til Athen. Somregel er der hamrende varmt når man træder ud af den airconditionerede lufthavn, og man er måske træt efter strabadserne med kufferterne, turen til lufthavnen i København.

Havnen på Santorini eller Thira som den også kaldes.


Tæt på lufthavnen ligger to havne, Piræus og Rafina. Rafina er mindre og tættere på og nord for lufthavnen. Den kan man vælge hvis man skal på de nordligste Kyklader f.eks. Andros, Tinos og Syros. Der er dog det minus at langt de fleste færger sejler ud om morgenen. Så med mindre man ankommer om natten eller vil tage en overnatning på et af hotellerne i Rafina eller Attica, skal man tage til Piræus. Det skal siges at det kan være en god oplevelse at overnatte på et af strandhotellerne i Attica med udsigt over vandet. Så kan man sidde og kigge ud over havet om aftenen, og glæde sig til de oplevelser der venter på øerne. I så fald er det en god i dé at booke det hjemmefra. Man skal tidligt op for færgerne sejler ved ottetiden om morgenen, og det er en fordel at have købt og hentet sin billet inden så man slipper for morgenstress ved billetkontorerne i Rafina. BOOK FÆRGER.

Torvet i Ermoupoli, hovedbyen på Syros


Til højre for udgangen i Venizelos lufthavn i Athen ligger busstoppestedet. Man køber sin billet til Piræus i skuret ved siden af busstoppestedet, og med mindre man ankommer om natten går busserne med ganske kort interval til Piræus. For nuværende hedder ruten X96. Det kan være en hård men også spændende tur. Varmen og trafikken kan være svære at holde ud, men selve køreturens drama kan også være spændende. Her kommer man virkelig i kontakt med Athens indfaldsveje og kan studere bylivet på vej til havnen. Efter ca. en til halvanden times kørsel holder bussen ved endestationen, som ligger lige ved et hav af billetkontorer med cigaretrygende billetsælgere. Her kan man så bestille sin billet og sejle ud. Det er stort set samme pris og samme bookingsystem de bruger allesammen, så brug ikke meget tid på at se om du kan få det billigere. Tjek et par stykker.

Dimitroula og søsterskibet Romilda her har vi sejlet med mange gange. Vi ser stadig mindst en af dem, når vi  er afsted. Sejlede med Dimitroula i 1998 på vores bryllupsrejse.


Mange har jo planlagt hvilke øer man vil besøge, og så er det måske en god idé at gøre op hvorvidt man tør at tage chancen eller man vil forhånds-booke færgebilletterne i forvejen. BOOK FÆRGER. Man kan risikere at der f.eks har været storm dagene før, og færgerne derfor er fuldt bookede eller der ikke er flere billetter til netop det sted eller den ø man gerne vil til. Er man fleksibel og kan tage en overnatning på en ø, man ikke lige havde planlagt, kan man få nogle spændende oplevelser med det uforudsigelige, men er man en børnefamilie med små børn, kan det være man sætter pris på at have styr på færgebilletterne. Der kan selvfølgelig være stormvejr, og sådan er det med ø-hop i Grækenland. Hav en plan B, hvis noget at det planlagte går galt eller forudsætningerne ændrer sig. fra sidst i juli og i august er der travlt for så vil grækerne også ud på øerne, så her er det en god idé at booke på forhånd hjemmefra. BOOK FÆRGER. Der er mange færger i Piræus og afsæt tid til at gå til færgen, der kan være et stykke vej at gå og har man børn og barnevogn med er det godt at have god tid og mentalt overskud.     


Vi er af den overbevisning at kan man sejle, især med de gamle større færger, får man nogle spændende oplevelser, og kan komme i snak med lokale fra øerne, almindelige grækere fra alle samfundslag, unge studerende, athenere på vej hjem til familien på øerne og mere erfarne ø-hoppere fra hele verden. Vi har udvekslet megen god erfaring på de gamle færger. Man kan også vælge de lidt hurtigere både, hvor man ofte kan spare 30-40 procent af tiden til sejlturen. Prisen er selvfølgelig også højere. Har man  større børn, eller er voksne, kan man tage en sovepose, eller et tæppe med på de store gamle færger, og sove på bænkene øverst på dækket, i den varme nat og sejle sovende på havet i luftige havbriser. Uha det er godt.Batsi på Andros.
 

Læs Morten Baggers vidunderlige rejsebreve her på siden. klik

Nyheder: Siden er fortsat under udvikling. Sidste nye skridt er at man nu kan booke hotel direkte for siden via hotelscombined.com, som samler søgeresultater fra flere udbydere og dermed finder bedste pris, uden man selv skal alle igennem. Gå til book hotel og foretag en søgning. Kæmpe udbud.