Santorini

“Thira”

 

Santorini er meget anderledes end de andre øer. Man kan sejle til Santorini fra Piræus, øerne omkring Santorini og også fra de sydlige Kyklader, hvor der går en rute. Man kan selvfølgelig også flyve, selv Easyjet har ruter til Santorini. Charterselskaberne har også pakkeferier til Santorini og der kommer godt en halv million turister hvert år. Santorini nok noget af det mest besøgte sted i Kykladerne. Når det så er sagt, så er der også en grund til det. Mange af de smukke postkort som står i standene på alle øer, er med billeder fra Santorini. Så jo, vel er den overrendt, men det er absolut en ø man skal se som ø-hopper. Her er udsigter der vil gøre et stort indtryk, der tager luften fra en, og sætter sig dybt på nethinden. Så ingen vej udenom, Santorini skal opleves. Man kan hjælpe sig selv lidt, ved at komme udenfor højsæsonen, måske sidst i maj eller i juni. Den største oplevelse er afgjort at sejle til Santorini. Når færgen nærmer sig

øen, ligner det noget fra en science fiction film skriver en guidebog. En umulighed. Helt surrealistisk. Øen er egentligt resterne af et vulkankrater. Den er spetakulær. Når man kommer sejlende en tidlig morgen i morgentågen, er den faktisk lidt uhyggelig, som den rejser sig sort og mystisk op af havet.  Santorini er formet som en halvmåne med Fira som hovedbyen hedder, liggende som tænderne i en gammel mands mund højt oppe på krateret. Når man kommer hertil er der tre - fire områder som hovedsageligt vælges som base. Ingen af dem er rigtigt børnevenlige, med med mindre man tager et af hotellerne med swimmingpool og legeplads altså. Hovedbyen Fira, det utroligt smukke Oia i nord(udtales Ia) som er dyrt og absolut ikke børnevenligt, og områderne om strandene ved livlige Périssa og Kamarí. Er man bare to afsted på bryllupsrejse eller kærestetur er der vel ikke noget mere romantisk sted end Oia. I Fira kommer man til at bære klapvognen en del. Strandene ved Périssa og Kamari er sorte og når det sorte sand ligger i solen en hel varm dag, er det altså ikke godt for små børnefødder. Tager man dem med i vandet, er sandet svært at gå i og der bliver meget hurtigt dybt. Man kan heller ikke bygge sandslotte med sandet. Den bedste strand er nok Périssa og samme bedste udgangspunkt for børnefamilier, Fira er også en mulighed.  Trods alt besværet er det stadig værd at tage ungerne med. Helt sikkert. Man skal lige holde lidt mere øje med dem. Fira, hovedbyen på Santorini er smuk, livlig, fuld af juvelerbutikker, tavernaer/restauranter, dyre hoteller med udsigt til calderaen, souvernir butikker og de traditionelle gyros pidas med kylling eller svinekød. Er der et sted man skal spise pidas er det på Santorini, for restauranterne er altså noget dyrere end på de andre øer, også de dårlige. På Santorini er der altså MANGE turister og det bærer gåturen i byen selvfølgelig også præg af.

Oia (udtales Ia) ligger i nord, og der kører lokale busser dertil.  Byen blev delvist ødelagt i 1956, da en kraftig vulkan sendte det øverste lag lava ned over byen, og er endnu ikke helt færdigbygget. Folk var i bogstavelig forstand nødt til at grave dig ind i deres huse. Oia er fyldt med kunstnere, gallerier, kunsthåndværkere og den græske bouzouki musik, er erstattet med klassisk musik på restauranterne og Dylan fra kunsthåndværkerne. Husene er malet i hvidt i nogle områder og andre i alle regnbuens farver, og det er her postkortene stammer fra. Udsigterne er utrolige kulisser til byen. Nedenfor Oia ligger den maleriske havn Amoudia. En stejl snoet stentrappe fører derned. Langs havnen ligger der dyre fiskerestauranter. Til venstre for havnen har der mulighed for at dykke med snorkel i et klippebad med krystalklart vand. Man må ikke gå glip af Oia og det er et af de steder man aldrig glemmer når først man har været der. Når vi engang bliver pensionister (og rige), er det et af de steder vi vil returnere til, spise på de dyre fiskerestauranter, læse gode bøger og drikke cafe latte på caféerne.


Tolv kilometer syd for Fira ligger Emborion. Den har 3000 indbyggere og er Santorinis anden største by. Det er minimalt hvad der findes af turister og derfor er bl.a skilte på græsk alene. Der er butikker som grækerne selv handler i og det er da en mulighed for en hyggelig tur hertil.


Nea Kameni er også et besøg værd. Man kan sejle ud til den stadigt aktive vulkan fra havnen i Fira, og gå op på vulkanen, proppen der sidder i hullet. Vil man undgå og udmarve sig selv i varmen kan ride op på et mulddyr, ned går det jo nok.


Akrotiri er en af de velbesøgte seværdigheder også. Der er en arkæologisk udgravning af en gammel by, der belv begravet fuldstændig af et vulkan udbrud 1450 f. Kristus. Det er imponerende hvordan de kunne bygge for så længe siden.


Santorini er alt i alt er særdeles spændende oplevelse. Efter Santorini er Naxos et oplagt valg som supplerende oplevelse. Børnevenlig, nemt tilgængelig, fuld af oplevelser og afslappet.


 
.

 

Far og datter i Oia. Der skal holdes ekstra øje med børnene på de små gange, trapper og passager i byen. Men det er det hele værd.

Læs Morten Baggers vidunderlige rejsebreve om Santorini. klik

Man bliver aldrig træt af at gå op og se ved calderaen. Fira på den ene side og calderaen på den anden.

Der er flere krydstogtskibe der ligger for anker for natten ved calderaen, og enkelte både lægger til ved havnen her, Skala Firá. 

Akrotiri. Et oplagt besøg på en blæsende eller overskyet dag.